ИЗА ЕНТУЗИЈАЗМА
Неда Ковинић
6. 11. 2018.

Кoнтакт галерија у 20:00
Изложбу ће отворити Adrien Gaume, кореограф и перформер

 

ИЗА ЕНТУЗИЈАЗМА

Марисиа Левандовска је дефинисала ентузијазам [1] као “врсту мотивације” као “силу независну од професионалних обавеза”, као “погон који није диктиран финансијским добитком” као “резултат скривене страсти и потребе за само-реализацијом”.

Пројекат ИЗА ЕНТУЗИЈАЗМА истражује ону енергију, која као замајац покреће и врти коло производње уметничког рада, без продукцијске и институционалне подршке, полазећи од тога да сви аспекти савременог рада већ унапред рачунају на ентузијазам. Кључне речи данашњег тржишта рада, како видљивог, тако и невидљивог (иматеријалног), покрећу крајње ресурсе – саму људскост, жеље, осећања, страсти, хтења, животне аспирације. Речи као што су “умрежавање”, “размена”, “комуникација”, “искуство”, “стицање новог знања и бесплатно усавршавање” међутим, углавном су мобилизатори волонтерског рада – рада “из ентузијазма”. Ентузијазам је присвојен у домен капиталистичке експлоатације.

Шта је онда иза ентузијазма, уколико је ентузијазам норма? Шта је стваралачки покретач? Пројекат ИЗА ЕНТУЗИЈАЗМА покреће и покушава да понуди неке одговоре на ова питања.

Иза ентузијазма је мултимедијски пројекат који укључује актере независне и самоорганизоване уметничке сцене, њен најпрекарнији сегмент чије се деловање и заиста може означити речима као што су мотивација, искуство, страст, жеља или нада. Пројекат окупља и повезује уметнике плеса и перформанса који се баве само-изразом и експресијом, пре свега кроз технике јапанског Буто плеса који је својевремено увео слободнији приступ покрету, омогућујући играчима да изразе успавано искуство у својим телима, како индивидуално тако и колективно. Буто се у историјском смислу повезује са уметничким одговором на катастрофу, конкретно на трауматско искуство атомске бомбе. Једна од карактеристика експресивних форми плеса, чија је Буто крајња радикализација, је претпоставка да се плес не одвија за поглед другог, већ да представља израз унутрашњег. Плесачи трагају за просторима “иза ентузијазма”.

Перформери и плесачи се појављују у галеријском простору и као носиоци фиктивне модне линије бренда Иза ентузијазма који је настао на основу интимног истраживања независне сцене модних дизајнера у Београду. Неколико разговора са дизајнерима и кројачима изложени су као гласови “реалног живота” и документи о реално проживљеном. Речи уцртане у костиме – WОРК, И’м Тиред, Солидаритy, Софт, Ради-Ради, Је суис рицхе ет цалме (Ја сам богат и смирен) – фреквентно су су се појављивале у истраживачком процесу и постале нешто попут парола на телима која стоје или се крећу. Бренд Иза ентузијазма је оквир сопствене производње окренуо на споља, попут сендвич-човека који би носио пароле о писању парола и продавању сопственог тела као излога.

Процес извођења је обухваћен цртежима који приказују различите “истраживачке сцене”. Иако се сваки од њих може појединачно посматрати, цртеж се овде појављује не као “објект са ауром”, већ као “белешка у простору”, као сегмент просторне инсталације или део колажа у којем оперишу жива тела плесача који су учествовали у овом пројекту “из ентузијазма”.

 

Јелена Весић,
независна историчарка уметности, кустоскиња и предавачица

[1] Што се односи на њен пројекат Ентузијазам реализованог у сарадњи са Нил Камингсом и бројним киноаматерима, некада активним у радничким кино-клубовима у Пољској

 

Неда Ковинић (1975) је дипломирала сликарство на ФЛУ и дизајн ентеријера на ФПУиД у Београду. Тренутно на докторским студијама на ФЛУ у Београду. Излагала од 1996. на самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству. Бавила се амбијенталним инсталацијама и видеом са првим самосталним изложбама у СКЦ-у, формирајући уметничке основе на трагу концептуалне уметности. Од 2002. живела  нешто више од деценије у манастиру у монашко-спиритуалној пракси, где се и даље бавила видеом, фотографијом, сликарством, цртежом. Излагала на више самосталних и групних изложби у земљи и иностранству: Велика галерија СКЦ-а у Београду, Бијенале младих у Вршцу, Октобарски салон у Београду, Музеј Захета у Варшави, Ремонт галерија у Београду, Летња академија у Салзбургу…

Ова изложба је докторски уметнички пројекат, изведен претходно у позоришту у СКЦ-у у Београду.

 

nedakovinic@gmail.com
www.nedakovinic.wixsite.com/neda-kovinic