Зоран Антонијевић
Цвркут у магли
16. 10. 2020.

Контакт галерија СКЦ, 19:00

Хаику

 

Збирка хаикуа „Цвркут у магли“, Зорана Антонијевића, садржи сабране хаику песме које је аутор објавио у публикацијама у Србији и иностранству. Придржавајући се основне форме коју садржи овај јапански песнички израз, песник уводи читаоце у хаику чија је поетика обојена мотивима из природе, али и из свакодневнице савременог човека. Оно што се основним симболом у овим песмама може окрстити јесте тама; било да се ради о тами човека, биљке, животиње, улице радничке класе, деце… Мотиви смрти, напуштености и пропадања извиру из ове поезије. Атмосфера коју овај хаику има, читаоца поистовећује са хтоничном страном света, са мраком постојања, безизлазности и туге.

(…)

Пред читаоцима се појавила прва хаику збирка Зорана Антонијевића која је настала као плод вишегодишњег откривања и писања ове по броју ријечи мале пјесме, али велике по својој снази коју преноси на све оне који је буду читали. Аутор нам представља већ афирмисане хаикуе који су објављивани у зборницима и на сајтовима па се због тога може са пуним правом рећи да су они већ признати, а то ће овој збирци помоћи да нађе своје мјесто у овом чаробном свијету хаику поезије. Познаваоци ове поезије читајући ову збирку присјетиће се већ познатих хаикуа а они који тек откривају ову прекрасну форму сликања ријечима схватиће са којом лакоћом то аутор ове збирке ради.

У самој збирци доминира сивило времена у коме живимо, пустош око нас, црне мисли које прелазе у још црње дубине и празнине. Наивни и невини плијен у чељустима звијери или околности преноси на читаоца осјећај немоћи и очаја, страха и пораза, и ништавности која му се одиграва пред очима немоћан да је промијени. Смрт цвијета, животиња, човјека, фабрике, села,…“

(Бранка Војиновић Јегдић)