ЗВЕРИ
9. и 30. 05. 2023.

КОНТАКТ ГАЛЕРИЈА СКЦ У 20:00
Улаз слободан

 

Од овогодишњих 17 номинација које је филм Звери имао на додели Gоyа награда, освојио је чак 9 награда укључујући и ону за најбољи филм и режију. На ФЕСТ-у је освојио награду за најбољи сценарио.

 

Антоан и Олга, француски пар, већ дуже време живи у малом селу у Галицији. Баве се еколошки одговорном пољопривредом и све делује идилично док не уђу у сукоб са суседима. Сукоб који ће ескалирати великим насиљем.

Филм Звери је смештен у Галицији, региону интензивне лепоте, који је омеђен дубоко укорењеним традицијама које тињају вековима, и модерним капиталистичким замасима (понекад прерушеним у екологију), те одмах и избором места радње дело открива паралелизам, леп и бруталан. Драмски сукоб назире се из представљања самих ликова, полускривених у полумраку сеоског локала, где мештани играју домине док странац слуша њихове приче.

Иако деле територију, раздвајају их навике, принципи, језик, животни планови и пре свега, суштинско неразумевање. Овај недостатак разумевања ће се повећавати и, попут лонца под притиском, уносити неизвесност у животе француског пара који живи у планинама северозападне Шпаније.

Комшијске несугласице између протагониста и антагониста постепено ескалирају све док не избије оно што се осећало од првог минута (а то чекање је посебно мучно).

 

Фестивали:

  1. Cannes Film Festival, San Sebastián International Film Festival, Zurich Film Festival, Haifa Film Festival, Rome Film Festival, Tokyo International Film Festival, Valladolid International Film Festival, Seville European Film Festival, Stockholm International Film Festival, Thessaloniki International Film Festival
  2. Palm Springs International Film Festival