DOBAR GLAS

GALERIJA SKC KRAGUJEVAC
Izložba plakata studenata katedre za Grafički dizajn FILUM-a, pod nazivom DOBAR GLAS, biće otvorena u Galeriji SKC u utorak, 21. juna 2016. u 20h. Izložbu će otvoriti Slobodan Štetić, red. profesor. Publika će izložbu moći da pogleda do 10. jula 2016.
DOBAR GLAS
Iduće godine Filološko-umetnički fakultet slavi petnaest godina samostalnog postojanja. Najpre je bio sastavljen od tri odeljenja beogradskih fakulteta: Filološkog fakulteta, Fakulteta primenjene umetnost i Fakulteta muzičke umetnosti. Osamostaljivanje nije lako išlo, ali se pokazalo opravdanim. Univerzitet u Kragujevcu je tada dobio novi, jedanaesti samostalni fakultet, i time ojačao za polje filologije i umetnosti.
Stvaranjem novog Fakulteta sa tri odseka, njegovim akreditovanjem i značajnim mestom u kulturi prestonog Kragujevca, tada mladi nastavnici i saradnici, uz pomoć iskusnih profesora angažovanih sa drugih fakulteta, krenuli su u stvaranje istorije visokog školstva, pre svega Šumadije, ali i Republike Srbije.
Jedan od odseka ovog Fakulteta jeste i Odsek za Grafički dizajn, koji je kasnije proširen na katedre: za grafički dizajn, slikarstvo i unutrašnju arhitekturu. Na izložbi Dobar Glas sam želeo da predstavim dvadesetak radova koji su nastali u okviru Katedre za grafički dizajn, na predmetu Plakat. Iako je u navedenom periodu nastalo nekoliko hiljada plakata, izbor je adekvatan prostoru i predstavlja samo plakate koji su izlagani na značajnim međunarodnim izložbama, bijenalima, trijenalima, kao i oni koju su ovenčanim značajnim profesionalnim nagradama. Studenti su svoje plakate izlagali na preko pedeset međunarodnih manifestacija. Bili su finalisti velikih konkursa, poput onog Tearas Gauda u Španiji ili Magdalene u Sloveniji. Čak šest puta su svojim plakatama dobili nagrade na „Sterijinom pozorju“ i time dokazali da postojanje Filološko-umetničkog fakulteta u celini ima svoje mesto u mreži univerziteta, u Kragujevcu, u Srbiji, ali i u Evropi. Izbor koji sam napravio za ovu izložbu sadrži i plakat koji je dobio i prestižnu nagradu Hugo Bos, svetskog modnog magnata. Ne postoji značajniji jubilej na planetarnom nivou koji nismo obeležili serijom plakata koji su, kasnije, svoju verifikaciju sticali pred strogim međunarodnim žirijima na gotovo svim kontinentima.
Osim priznanja iz celog sveta, Sterijinih nagrada, koju priželjkuju svi glumci, prostora u svetskim galerijama, katalozima i monografijama, većina učesnika ove izložbe ima svoje mesto u svetu grafičkog dizajna. Mnogi od njih su danas i univerzitetski nastavnici i saradnici. Oni svoj talenat, veliko znanje i iskustvo prenose na mlade i time nastavljaju da grade jednu novu školu koja polako nalazi svoje mesto u svetu, u: Školu kragujevačkog plakata.
Ovom prilikom moram da pomenem Jovanu Janković, Vladimira Petrovića, Ivana Mišića, doc. Nemanju Dragojlovića, Borka Nerića, Vladimira Milanovića, ass. mr. Irenu Knežević, Anu Pešić, Jakova Jakovljevića, Jovanu Aranđelović, Aleksandra Mijailovića, Anu Mijailović i Minu Bakližu. Oni svojim talentom pronose DOBAR GLAS o Srbiji, Kragujevcu i Filološko-umetničkom fakultetu.
Slobodan Štetić, red. profesor