Granična i narcisistička organizacija ličnosti
Andreja Bošković
14. 04. 2021.

Kontakt galerija SKC, Facebook live, 19:00

Predavanje iz oblasti psihologije

Granični poremećaj ličnosti je mentalno stanje koje se karakteriše bezobzirnim i impulsivnim ponašanjem kao i ispoljavanjem nestabilnosti raspoloženja i turbulentnih odnosa sa drugim osobama.Osobe pokazuju tipične brze promene raspoloženja. Osobe sa oovim poremećajem obično pate i od drugih poremećaja uključujući depresiju, anksioznost, zloupotrebu psihoaktivnih suspstanci, poremećaje ishrane i suicidno ponašanje.

Karakteristike narcisističkog poremećaja ličnosti jesu povećan osećaj važnosti i superiornosti, u čijem se korenu nalazi patnja od nesigurnosti i krhko samopoštovanje. Najvažniji znak je nedostatak empatije za druge osobe. Statistički podaci ukazuju da se narcistički poremećaj ličnosti češće dijagnostikuje kod osoba muškog pola. Ove osobe se ponašaju arogantno, superiorno, dominantno, i nemaju empatiju za duge.

O povezanosti i razlikama između ovih poremećaja i kako se sa njima suočavati govoriće Andreja Bošković, diplomirani psiholog, master Univerziteta u Beogradu. Dijagnostički i psihoterapijski je radio kao psiholog u Kliničkom centru u Kragujevcu. Psihoterapeut je teorijskog pravca psihodrama. Stručni je saradnik i predavač u Istraživačkoj stanici Petnica.