Гранична и нарцисистичка организација личности
Андреја Бошковић
14. 04. 2021.

Контакт галерија СКЦ, Facebook live, 19:00

Предавање из области психологије

Гранични поремећај личности је ментално стање које се карактерише безобзирним и импулсивним понашањем као и испољавањем нестабилности расположења и турбулентних односа са другим особама.Особе показују типичне брзе промене расположења. Особе са oовим поремећајем обично пате и од других поремећаја укључујући депресију, анксиозност, злоупотребу психоактивних суспстанци, поремећаје исхране и суицидно понашање.

Карактеристике нарцисистичког поремећаја личности јесу повећан осећај важности и супериорности, у чијем се корену налази патња од несигурности и крхко самопоштовање. Најважнији знак је недостатак емпатије за друге особе. Статистички подаци указују да се нарцистички поремећај личности чешће дијагностикује код особа мушког пола. Ове особе се понашају арогантно, супериорно, доминантно, и немају емпатију за дуге.

О повезаности и разликама између ових поремећаја и како се са њима суочавати говориће Андреја Бошковић, дипломирани психолог, мастер Универзитета у Београду. Дијагностички и психотерапијски је радио као психолог у Клиничком центру у Крагујевцу. Психотерапеут је теоријског правца психодрама. Стручни је сарадник и предавач у Истраживачкој станици Петница.