VIP Kinoteka
Tri karte za Holivud
28. 03. 2019.

Kontakt galerija u 20:00

Ulaz slobodan

 

Ovog meseca u okviru projekta Vip kinoteka, biće prikazan deseti digitalno restaurirani film Tri karte za Holivud , filmsko ostvarenje iz 1993. godine u režiji Božidara Nikolića u kojem su zapažene uloge ostvarili neka od najvećih imena srpske kinematografije. Tri karte za Holivud je nostalgična priča i dramatična komedija koja se dešava u ruralnoj Jugoslavij u vreme Kubanske raketne krize iz 1962. godiine. Priča o tri dečaka koji su opčinjeni magijom sedme umetnosti, odlučuju da iz svoje zabite varošice pobegnu, ništa manje, nego pravo u Holivud. U isto vreme lokalni policajac euforično organizuje doček Maršala Tita, predsednika države, a njegovi „strogo kontrolisani“ građani pod utiskom dramatičnih događaja oko Kube počinju da se dele na dva tabora, rešena da isteraju do kraja ono što neće uspeti Hruščovu i Kenediju…

 

Nezaboravne uloge na ovom filmu ostvarili su i Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, Milutin Mina Karadžić, Danilo Lazović, Josif Tatić, Danilo Bata Stojković i mnogi drugi.

Ovaj kultni filmski naslov više puta je nagrađivan – nagrada publike za najbolji film i Srebrna Mimoza za režiju na Hercegnovskom filmskom festivalu, nagrada za najbolju kameru na Festivalu evropskog filma „Palić“, nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu na Filmskom festivalu u Nišu pripale su glumcima Branislavu Jeriniću i Nedi  Arnerić.

 

Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip mobile pokrenuli su projekat „Vip kinoteka“ sa ciljem da klasici jugoslovenske kinematografije, koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja, ostanu sačuvani u vrhunskom kvalitetu slike i tona za ponovno prikazivanje na domaćim i međunarodnim festivalima.

Ovim filmom završava se prvi ciklus restauracije filmova u okviru projekta Vip kinoteka.