VIP Kinoteka
Petrijin venac
27. 11. 2018.

Kontakt galerija u 20:00

Ulaz slobodan

 

U okviru projekta Vip Kinoteka ovog meseca na programu je digitalno restaurisana kopija čuvenog filma Srđana Karanovića „Petrijin venac“ iz 1980. godine (po mnogima jedan od njegovih najboljih filmova) o teškom i tragičnom životu žene iz malog rudarskog mesta u Srbiji, koja se tri puta udavala. Ovaj klasik srpske kinematografije, snimljen po istoimenoj knjizi Dragoslava Mihailovića ostao je zapamćen po interpretaciji Mirjane Karanović kojoj je uloga Petrije debitantska. Priča o tragičnom životnom putu nepismene žene sa sela, o njenom životu sa trojicom ljudi koje je volela. Njen životni put pun trpljenja, samoće, razočaranja, nadanja i ljubavi, prerasta u simbol čovekove pobede.

Prikaz posleratnog perioda u malom rudarskom mestu u Srbiji verodostojno su predstavili velikani srpske filmske scene među kojim su: Pavle Vuisić, Dragan Maksimović, Branko Cvejić, Marko Nikolić, Radmila Živković, Miloš Žutić, Olivera Marković, Ljiljana Krstić, Veljko Mandić i drugi. Priča o teškom životu, ali i nesalomivom duhu Petrije ispraćena je muzikom poznatog filmskog kompozitora Zorana Simjanovića.

 

Ovim filmom nastavljen je proces digitalne restauracije kultnih filmova domaće kinematografije, u okviru projekta „Vip kinoteka“.