ВИП Кинотека
Петријин венац
27. 11. 2018.

Контакт галерија у 20:00

Улаз слободан

 

У оквиру пројекта Вип Кинотека овог месеца на програму је дигитално рестаурисана копија чувеног филма Срђана Карановића „Петријин венац“ из 1980. године (по многима један од његових најбољих филмова) о тешком и трагичном животу жене из малог рударског места у Србији, која се три пута удавала. Овај класик српске кинематографије, снимљен по истоименој књизи Драгослава Михаиловића остао је запамћен по интерпретацији Мирјане Карановић којој је улога Петрије дебитантска. Прича о трагичном животном путу неписмене жене са села, о њеном животу са тројицом људи које је волела. Њен животни пут пун трпљења, самоће, разочарања, надања и љубави, прераста у симбол човекове победе.

Приказ послератног периода у малом рударском месту у Србији веродостојно су представили великани српске филмске сцене међу којим су: Павле Вуисић, Драган Максимовић, Бранко Цвејић, Марко Николић, Радмила Живковић, Милош Жутић, Оливера Марковић, Љиљана Крстић, Вељко Мандић и други. Прича о тешком животу, али и несаломивом духу Петрије испраћена је музиком познатог филмског композитора Зорана Симјановића.

 

Овим филмом настављен је процес дигиталне рестаурације култних филмова домаће кинематографије, у оквиру пројекта „Вип кинотека“.