VIP Kinoteka
Miris poljskog cveća
30. 01. 2019.

Kontakt galerija u 20:00

Ulaz slobodan

 

 

Klasik Srđana Karanovića Miris poljskog cveća u novom sjaju
Vip kinoteka donosi deveti digitalno restaurirani film

 

Projekat „Vip kinoteka“ udahnuo je novi život još jednom filmskom klasiku koji je obeležio domaću kinematografiju. Miris poljskog cveća, film reditelja Srđana Karanovića u produkciji Centar filma 1977. godine, ostao je zapamćen po izuzetnoj glumačkoj ekipi, kao i po originalom rediteljskom pristupu. Višestruko nagrađivan film, za koji su scenario pisali Srđan Karanović i Rajko Grlić, pamti se po glavnoj ulozi Ljube Tadića, koji igra Ivana Vasiljevića glumca koji odlučuje da se povuče sa posla i iz porodice. Kroz neobičan rediteljski pristup u kome se smenjuju igrani i dokumentarni delovi Srđan Karanović nam predstavlja pobunu, individualnu čin koji najavljuje promene koje će se desiti. U ovom filmu uloge su ostvarili mnogi poznati glumci poput – Aleksandra Berčeka, Olge Spiridonović, Čedomira Petrovića, Slobodana Aligrudića, Bogdana Diklića, Gorice Popović, Branka Cvejić, Milivoja Miće Tomić i mnogi drugi.

Na Kanskom festivalu 1978. godine, film osvaja nagradu Međunarodne federacije filmskih kritičara, na Filmskom festivalu u Puli,  iste godine, osvaja čak tri nagrade – Zlatnu arenu za režiju, muziku i fotografiju. Film je dobio nagradu Mala Pula u Beogradu i plaketu Doma omladine za film i filmsku muziku.

 

Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip mobile pokrenuli su projekat „Vip kinoteka“ sa ciljem da klasici jugoslovenske kinematografije koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja, ostanu sačuvani u vrhunskom kvalitetu slike i tona. Proces digitalne restauracije ima za cilj da nacionalno filmsko stvaralaštvo bude sačuvano i za buduće generacije, ali i za ponovno prikazivanje na domaćim i međunarodnim festivalima.