ВИП Кинотека
Мирис пољског цвећа
30. 01. 2019.

Контакт галерија у 20:00

Улаз слободан

 

 

Класик Срђана Карановића Мирис пољског цвећа у новом сјају
Вип кинотека доноси девети дигитално рестаурирани филм

 

Пројекат „Вип кинотека“ удахнуо је нови живот још једном филмском класику који је обележио домаћу кинематографију. Мирис пољског цвећа, филм редитеља Срђана Карановића у продукцији Центар филма 1977. године, остао je запамћен по изузетној глумачкој екипи, као и по оригиналом редитељском приступу. Вишеструко награђиван филм, за који су сценарио писали Срђан Карановић и Рајко Грлић, памти се по главној улози Љубе Тадића, који игра Ивана Васиљевића глумца који одлучује да се повуче са посла и из породице. Кроз необичан редитељски приступ у коме се смењују играни и документарни делови Срђан Карановић нам представља побуну, индивидуалну чин који најављује промене које ће се десити. У овом филму улоге су остварили многи познати глумци попут – Александра Берчека, Олге Спиридоновић, Чедомира Петровића, Слободана Алигрудића, Богдана Диклића, Горице Поповић, Бранка Цвејић, Миливоја Миће Томић и многи други.

На Канском фестивалу 1978. године, филм осваја награду Међународне федерације филмских критичара, на Филмском фестивалу у Пули,  исте године, осваја чак три награде – Златну арену за режију, музику и фотографију. Филм је добио награду Мала Пула у Београду и плакету Дома омладине за филм и филмску музику.

 

Југословенска кинотека и компанија Вип мобиле покренули су пројекат „Вип кинотека“ са циљем да класици југословенске кинематографије који су проглашени за национално културно добро од великог значаја, остану сачувани у врхунском квалитету слике и тона. Процес дигиталне рестаурације има за циљ да национално филмско стваралаштво буде сачувано и за будуће генерације, али и за поновно приказивање на домаћим и међународним фестивалима.