BEZ TRAGOVA
22. i 29. 11. 2022.

KONTAKT GALERIJA SKC U 20:00
Ulaz slobodan

 

 

Reditelj: Jan P. Matuszynski
Zemlja: Poljska, Češka, Francuska
Godina: 2021.
Žanr: drama
Trajanje: 160’

 

Radnja ovog uzbudljivog srednje-evropskog trilera smeštena je u Poljsku 1983. godine tokom vladavine Komunističke partije Poljske i početka slabljenja Varšavskog pakta. Film počinje tako što je na smrt je pretučen nevin mladić Žegoš Pšemek. Prekomoernu upotrebu sile izvršila je poljska policija, a jedini svedok slučaja bio je njegov prijatelj Jurek Popiel koji je od tog renutka postao državni neprijatelj broj 1!

Država je pokušavala da umanji i relativizuje slučaj, ali kada je preko 20 hiljada Poljaka krenulo u marš ulicama Varšave prateći Pšemekov kovčeg, vlasti su počele da koriste sva sredstva da diskredituju svedoka, kao i majku ubijenog momka, pesnikinju Barbaru Sadovsku i spreče ih da svedoče na sudu.

 

Festivali:

  1. – Venecija, Haifa, London, Kotbus / Venice Film Festival, Haifa Film Festival, BFI London Film Festival, Film Festival Cottbus
  2. – Palm Spring / Palm Springs International Film Festival

Nagrade:

  1. – Kotbus – Specijalno priznanje za najboljeg reditelja; Poljski filmski festival – Srebrni lav za najbolji film i nagrada za scenografiju / Cottbus Film Festival – Special Prize for Best Director; Polish Film Festival – Silver Lion for Best Feature Film, Best Design (Pawel Jarzebski, production designer).