БЕЗ ТРАГОВА
22. и 29. 11. 2022.

КОНТАКТ ГАЛЕРИЈА СКЦ У 20:00
Улаз слободан

 

 

Редитељ: Јан П. Матусзyнски
Земља: Пољска, Чешка, Француска
Година: 2021.
Жанр: драма
Трајање: 160’

 

Радња овог узбудљивог средње-европског трилера смештена је у Пољску 1983. године током владавине Комунистичке партије Пољске и почетка слабљења Варшавског пакта. Филм почиње тако што је на смрт је претучен невин младић Жегош Пшемек. Прекомоерну употребу силе извршила је пољска полиција, а једини сведок случаја био је његов пријатељ Јурек Попиел који је од тог ренутка постао државни непријатељ број 1!

Држава је покушавала да умањи и релативизује случај, али када је преко 20 хиљада Пољака кренуло у марш улицама Варшаве пратећи Пшемеков ковчег, власти су почеле да користе сва средства да дискредитују сведока, као и мајку убијеног момка, песникињу Барбару Садовску и спрече их да сведоче на суду.

 

Фестивали:

  1. – Венеција, Хаифа, Лондон, Котбус / Venice Film Festival, Haifa Film Festival, BFI London Film Festival, Film Festival Cottbus
  2. – Палм Спринг / Palm Springs International Film Festival

Награде:

  1. – Котбус – Специјално признање за најбољег редитеља; Пољски филмски фестивал – Сребрни лав за најбољи филм и награда за сценографију / Cottbus Film Festival – Special Prize for Best Director; Polish Film Festival – Silver Lion for Best Feature Film, Best Design (Pawel Jarzebski, production designer).