БГКО – Барцелона Гипсy Клезмер Орцхестра

Барселона џипси клезмер оркестра (БГКО) је уbrзо по свом оснивању почела да одушевљава публику широм Европе својим срчаним и изненаđујућим наступима и интерпретацијом традиционалне Ромске и Клезмер музике из источне Европе. Бгко је интернационални састав из Барселоне познат по истраживању музичких корена као и стварању врло упечатљивог сопственог стила.
БГКО је састављен од шест музичара из различитих земаља у формацији глас, кларинет, контрабас, хармоника, гитара, удараљке. Музичари из Француске, Италије, Србије, Индије, Грчке и Шпаније су се сакупили у Барселони и направили састав посвећен Балканској музици на један врло карактеристичан начин. Њихов стил је инспирисан клезмером, јазз маноуцх-ом, ромском музиком, али и истраживањем заборављених стилова, необичних ритмова и музичких боја из предела сиром источне Европе. Уз сав тај опус, посебан карактер им је дала иснпиративна и богата сцена Барселоне, од јужноамеричких мелодија, традиционалне каталонске музике и медитеранских стилова па све до блуес и јазз музике.
По издавању свог првог диска ИМБАРЦА (Сателите К) 2014 године, БГКО је направио турнеју по Италији, Грчкој, Малти, Француској, Србији,Словенији, Немацкој и Спанији, наступајући у престижним концертним дворанама као што су Национални Аудитори Каталуње и Имаго фестивал у Словенији, и захваљујући томе постао један од најактивнијих интернационалних састава у Барселони. У првој половини 2015 године су наступали у Андори, Италији, Немацкој , Čешкој, Словачкој, Француској, Холандији, у Театру Грасси у Милану, Орпхеум сали у Грацу и Поргy анд Бесс клубу у Бечу, док су за други део текуће године предвиđене турнеје по Швајцарској, Италији, Словенији, Србији, Румунији, Бугарској, Грчкој, Аустрији и Немачкој.
По свом оснивању 2012 године, БГКО је освојио јако пуно фанова широм света, и скоро 1,500,000 посетиоца на yоу тубе издању композиције Đелем Đелем, и изненадјујуће brзо доспели на странице многих Шпанских и Италијанских новина.
БГКО чине Робиндро Николиц (Србија-Индија: кларинет, бас кларинет), Маттиа Сцхироса (Италија, хармоника), Иван Ковачевић (Србија, контрабас), Јулиен Цханал (Француска, гитара) , Стелиос Тогиас (Грчка,перкусије) и Сандра Сангиао (Шпанија, глас). Као што то бива у традицији клезмер и ромске музике коју је одувек покретала културна размена са емигрантима музичарима, БГКО је такодје сакупила велику породицу који наступају као гостујући музичари из Италијие, Ирана, Израела, Молдавије, Русије, Немачке, Турске, Словеније, Македоније, Мексика, Швајцарске и других земаља.