Вампири у српској традицији и
делима Александра Тешића
16. 09. 2020.

Летња сцена СКЦ, 19:00

Разговор о делима Александра Тешића

 

Један од централних аутора набујале сцене епске фантастике, Александар Тешић, позван је на захтев његових читалаца. Познат као предан истраживач нашег усменог књижевног и културног предања, своје дело напаја богатим, али скрајнутим наслеђем наше фолклорне фантастике.

На овој књижевној вечери, аутор ће говорити о трилогији „Клетва Каинова“, али и  о вампиризму уопште, са посебним освртом на новооткривен случај Николе Боровца, нашег вампира у Паризу, и на случај Рафин, такође у Паризу, који је водио лично Наполеонов министар полиције. Поред аутора Александра Тешића, говориће и проф. Иван Нешић који се бави истраживањем вампиризма у Медвеђи, тј. чувени случај арнаута Павла. За Крагујевчане биће посебно занимљиво да први пут чују о случају вампиризма у Крагујевцу који се догодио у првој половини 18. века са великим бројем жртава.

Александар Тешић је рођен у Чачку 1961. године. Аутор је трилогија „Косингас“, која је доживела своје стрип и радиодрамско обличје, затим трилогије „Милош Обилић“,, „2084“, „Горолом“…